Ada kawan mintak resipi tumis jawa. Saya pos dalam blog la yer.Utk pengetahuan,masak tumis jawa ni mmg asal dari jawa tapi sy dh menuntut dengan mak cara masak die.tapi x ade gambar la sebab masa org kampung wat masak tumis jawa ni,saya sedang sibuk dengan majlis sarung cincin saye.
Bahan-bahan ini adalah untuk hidangan bagi 6 orang makan :-
1. Bawang besar - dihiris
2. Bawang merah,bawang putih - untuk ditumis.
3. Kicap manis
4. Tempe (3-4 ketul)
5. Kacang panjang (ikut suka nk banyak mana) lagi best kalau guna kacang buncis.
6. Tauhu 4 ketul.
7. Suhun (atau bihun) - digoreng dahulu sehingga kembang.bukan smp jd bihun goreng ye.masukkan bihun dlm minyak nnt die kembang sendiri.
8.sayur pucuk(fucuk)-sebut betul2 ye.yang wane kuning tu.kawan baik si suhun.yang ni pun gorang jugak dulu sebelum dimasakkan.
9. Hati ayam atau pedal ayam dihiris kecil.bukan nipis.
Cara memasaknya (ikut cara aku bukan cara orang jawa masak) :-
1. Ada beberapa bahan perlu digoreng dulu secara berasingan sebelum dimasak iaitu masak suhun/bihun dahulu.Dah kembang,angkat n toskan.kemudian sayur pucuk.dah sudah goreng tempe plak.kemudian tauhu n lastly baru hati n pedal ayam.semua ni dimasak berasingan tau.bukan campur2.
2. Kemudian,kita guna minyak yang lebih tu untuk tumiskan bawang sampai naik bau.terlupa plak.aku suka blender bawang merah n putih sekali ngan ikan bilis.kemudian tumiskan sekali.baru masuk bawang besar.kacau sampai naik bau.bukan bau ketiak tapi bau tumisan tu la!!!
3. kemudian masukkan bahan yang digoreng tadi.emm....masukkan hati n pedal ayam dulu,kemudian tempe.
4. Kemudian,tuangkan kicap manis banyak2 tapi janganla sampai berkuah yer.agak2 semua bahan diselaputi kicap.kemudian masukkan suhun/bihun n sayur pucuk.kacau sampai semua tu sebati.perasan x ape yang tertinggal???ye..pandai pun
5.Dah lembut si sayur pucuk dengan suhun,baru la masukkan kcg pnjg.kacau lagi..lastly baru masuk tauhu.bukan pe..sebab die lembut.takut hancur karang.perasa kan dengan kicap,garam dan perasa.sampai sebati n naik bau.nak tau dah mask ke belum..rasa la...sedap x?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan