AYAM MASAK MERAH (AMM) (kah kah kah)
Setengah ekor ayam ( bukan ekor ayam,tapi ayam tu separuh daaa..)
20 tangkai cili kering (rendam dlm air paneh,buang biji,then blender)
Sejibik bawang merah (hiris cantik-cantik ye)
5 ulas bawang merah (hiris jugak)
4 ulas bawang putih (tumbuk jangan sampai hancur.sedang-sedang je)
Halia (sebesar ibu jari dan ditumbuk jugak.Kalau ibu jari kecik.kecik la.Kalau besar,kecikkan)
Sebijik bunga lawang (leraikan dari kuntuman die tu ek)
Kulit kayu manis (jangan letak sampai seketul.Sikit-sikit udah lerr)
Sos tiram 1 sudu
Serbuk kari dan serbuk kunyit
Sos cili (4 sudu atau ikut kata hati aku)
Garam (x pkai ajinomoto.kalau nak jugak,gantikan dgn serbuk maggi cukup rasa)
Cara nak masak.
1- Sebelum masak,basuh ayam dulu.
2- Pastu,gaul ngan serbuk kunyit n serbuk kari.Bagi ayam tu wangi sikit.
3- Panaskan kuali, boh minyak n goreng ayam tu. Kalau suke garing,goreng lama sikit.
4- Then, dh siap masak ayam, kurangkan sikit minyak dlm kuali tu n dgn m'gunakan myk goreng ayam td jgk,
tumis bawang putih dulu,pastu baru halia, then baru bawang merah. Masukkan sos tiram jugak
5- Dah kua bau wangi, bubuh bunga lawang ngan kulit kayu manis
6- Then, bile dah kuning n memang semerbak baunya, ape lagi,masukkan cili blender tadi. Goreng sampai
sampai pecah minyak..selagi tak pecah minyak, jangan masukkan sos cili.
7- Dah pecah minyak baru masukkan sos cili. Ada yg sk manis skit kan, masukkan gula la yer..
8- Then, biar sampai pekat baru masukkan ayam..adun sebati yer..
9- Dah penat masak, baru angkat n hidangkan ayam tu.
Tambahan :- Nak bagi nampak lagi lawa, boleh tambah kacang pis @ tomato @ sayur campur
Tiada ulasan:
Catat Ulasan